Alergia na pszenicę, czy celiakia? Jak je rozpoznać?

Pszenica jest bardzo ważnym składnikiem diety i jednocześnie podstawowym zbożem spożywanym w naszym klimacie. Niestety odsetek osób posiadających alergię na pszenicę wzrasta [1]. Choroba wiąże się z nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na występujące w pszenicy białko – gluten.

Alergię na pszenicę niestety często mylimy z celiakią – inną chorobą autoimmunologiczną, jednak dużo poważniejszą niż alergia.

Pszenica – najbardziej uczulające zboże w Polsce

Pszenica jest rośliną zbudowaną z ponad 300 białek. Wśród nich można wyróżnić wiele alergenów. Znajdują się one zarówno w pyłku, jak i w ziarnie [1]. Alergia na pszenicę jest drugą, zaraz po mleku, najczęściej występującą alergią pokarmową w naszej populacji. Osoby uczulone na pszenicę po zjedzeniu produktu, który ją zawiera, często skarżą się później na złe samopoczucie. Objawy pojawiają się natychmiast po zjedzeniu czegoś z pszenicą albo nieco później. Alergii na pszenicę mogą towarzyszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w postaci bólu brzucha, nudności, wymiotów, luźnych stolców lub zaparć albo objawy zupełnie niezwiązane z układem pokarmowym.

Chodzi o dolegliwości typowe dla alergii – katar i uczucie zatkanego nosa, kaszel, duszności, wysypki skórne, łzawienie, zaczerwienienie i świąd oczu. Osoba mająca alergię na pszenicę musi całkowicie wyeliminować ją ze swojej diety, jednak pozostałe zboża będą dobrze tolerowane. Alergia na pszenicę może mieć też charakter przejściowy. Po ustąpieniu objawów alergii zboże można ponownie włączyć do jadłospisu. Dieta przy celiakii jest bardziej problematyczna, ponieważ wymaga wyeliminowania nie tylko pszenicy, ale też innych glutenowych zbóż, poza tym nie wolno jej przerywać.

Celiakia – oprócz pszenicy trzeba wyeliminować też żyto, jęczmień i owies

W celiakii, podobnie jak w alergii na pszenicę, mamy do czynienia z reakcją układu autoimmunologicznego, a co za tym idzie z obecnością określonych przeciwciał. Celiakia jest jednak chorobą, która wymaga wyłączenie z diety nie tylko pszenicy (jak w alergii na pszenicę), ale też innych zbóż, w których występuje wspomniany gluten. Jest też chorobą trwającą przez całe życie. Dolegliwości występujące przy celiakii – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, zmiany skórne, przewlekle zmęczenie – będą efektem zaniku kosmków jelitowych i związanych z tym niedoborów składników odżywczych (kosmki jelitowe odpowiadają za ich wchłanianie). Przy alergii na pszenicę do zaniku kosmków nie dochodzi.

Alergia na pszenicę i celiakia – jak się je diagnozuje?

W alergii na pszenicę stosuje się przede wszystkim testy skórne. Diagnostyka celiakii opiera się natomiast na testach serologicznych (badaniu przeciwciał) oraz testach DNA (w kierunku układu genów HLA-DQ2,2, DQ2,5 i HLA-DQ8). Wynika to stąd, że celiakia jest chorobą genetyczną i zarazem dziedziczną.

Celiakia może wystąpić u dzieci, rodzeństwa, rodziców oraz dziadków. Prawdopodobieństwo pojawienia się trwałej nietolerancji glutenu u krewnych I stopnia w linii prostej (rodzice, dzieci) wynosi aż 1:6 (ponad 16%), a u krewnych II stopnia: 1:20. Mało tego… Prawdopodobieństwo wystąpienia celiakii u bliźniąt jednojajowych wynosi aż 75%!

Nigdy jednak nie wiadomo, jaki będzie układ genów. Warto więc przebadać wszystkich członków rodziny (przede wszystkim krewnych I stopnia), nawet, jeśli nasi bliscy nie skarżą się na żadne dolegliwości. Dzięki badaniom genetycznym można całkowicie wykluczyć celiakię albo potwierdzić ją z dużym prawdopodobieństwem – i wtedy szybko rozpocząć leczenie, gdy choroba zacznie dawać o sobie znać.

Autor: www.badaniaprenatalne.pl

Źródła: [1] K. Buczyłko, Nie tylko alergeny – ziarno pszenicy, „Alergia”, 2016, 2, s. 31-35.


  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring! :-)

Kiedyś miłośniczka podróży i przygód podwyższających adrenalinę. Obecnie uskutecznia głównie podróże pojazdem trójkołowym do klubu malucha i z powrotem, a adrenalinę ma wiecznie podwyższoną poczynaniami wszędobylskich, bliźniaczych potomków. Kocha swoją rodzinę, przyjaciół, dobry film i jeszcze lepszą książkę, fotografię, Kraków, kawę z pianką, jazdę na motorze i bycie mamą.

Skomentuj

Ładowanie