Czy toksoplazmoza w ciąży może być niebezpieczna?

U osób z prawidłową odpornością toksoplazmoza przebiega najczęściej bezobjawowo, a co więcej – nawet 50% kobiet przechodzi ją przed ciążą [1]. Jeśli jednak do pierwotnego zakażenia dojdzie podczas ciąży, mogą wystąpić powikłania, m.in. zahamowanie wzrostu płodu czy nawet poronienie. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć!

Toksoplazmoza – czym jest i jakie ma objawy?

Toksoplazmoza to choroba pasożytnicza, którą wywołuje pierwotniak Toxoplasma gondii. Osoby zdrowe, z prawidłową odpornością, zwykle nie zauważają u siebie objawów lub są one łagodne. Mogą obejmować m.in. bóle brzucha, biegunkę, osłabienie, powiększenie węzłów chłonnych czy podwyższoną temperaturę.

Toksoplazmoza w ciąży – to wtedy może powodować powikłania

Jeśli do zakażenia dojdzie podczas ciąży lub krótko przed, może to nieść groźne powikłania dla dziecka. Należą do nich m.in. obrzęk płodu, zahamowanie jego wzrostu, poród przedwczesny czy nawet poronienie. W niektórych przypadkach mogą wystąpić też wady wrodzone, np. uszkodzenie wzroku i/lub słuchu, wodogłowie, porażenie mózgowe czy padaczka.

Co ważne, nie każde zakażenie matki będzie powodowało negatywne konsekwencje dla zdrowia maluszka. Ważny jest też wpływ innych czynników, np. moment zakażenia, dojrzałość łożyska czy stan układu immunologicznego kobiety [1].

Warto wykonać badanie w kierunku przeciwciał

Chodzi o przeciwciała przeciwko toksoplazmozie (IgG, IgM), które warto zbadać jeszcze na etapie planowania ciąży lub na samym początku. Takie badanie pozwala sprawdzić, czy u kobiety toksoplazmoza już była obecna, czy może choruje ona w danym momencie.

Jeśli układ odpornościowy działa sprawnie, zakażenie toksoplazmozą jest najczęściej jednorazowe, a przeciwciała chronią przed kolejnym zachorowaniem. Gdy wynik badania jest ujemny, test powtarza się jeszcze minimum jeden raz (w II trymestrze ciąży).

Jak można zarazić się toksoplazmozą?

Najczęstszą drogą jest droga pokarmowa. Do zakażenia może dojść np. po zjedzeniu zanieczyszczonych (i nieumytych) warzyw i owoców lub zanieczyszczonego (niedogotowanego, surowego) mięsa czy po wypiciu zanieczyszczonej wody. Koty są żywicielem pasożyta, więc bezpośredni kontakt z odchodami zwierzęcia także może sprzyjać zakażeniu.

Co zatem robić, by ryzyko zachorowania w ciąży zostało zminimalizowane? Warto zachować podstawowe zasady higieny, czyli dokładnie myć produkty spożywcze, czyścić przedmioty (np. deski, noże), które miały kontakt z surowym mięsem, kocią kuwetę sprzątać w rękawiczkach, a po kontakcie z kotem dokładnie myć ręce. Najlepiej nie jeść też surowego mięsa, np. tatara.

Źródła: [1] A. Włodarczyk, A. Lass, J. Witkowski, Toksoplazmoza — fakty i mity, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2013, t. 7, nr 4.

Autor: www.badaniaprenatalne.pl


  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring! :-)

Kiedyś miłośniczka podróży i przygód podwyższających adrenalinę. Obecnie uskutecznia głównie podróże pojazdem trójkołowym do klubu malucha i z powrotem, a adrenalinę ma wiecznie podwyższoną poczynaniami wszędobylskich, bliźniaczych potomków. Kocha swoją rodzinę, przyjaciół, dobry film i jeszcze lepszą książkę, fotografię, Kraków, kawę z pianką, jazdę na motorze i bycie mamą.

Skomentuj

Ładowanie