w , ,

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana – PRZEPIS

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana:

Składniki:

4-6 średnich ziemniaków

Mały kalafior lub pół dużego – podzielony na różyczki

1 cebula

1/3 kostki masła

Ok. pół szklanki mleka

3-4 łyżki mąki

Łyżka sosu sojowego

Sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Kalafior wrzucić na wrzącą wodę na 3-5 minut i odcedzić. Cebulkę podsmażyć na małej ilości tłuszczu razem z sosem sojowym. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, przełożyć do naczynia do pieczenia. Na to przelać z patelni cebulkę. Następnie warstwa kalafiora, którą należy lekko posolić i posypać gałką muszkatołową. Sos: W małym garnku rozgrzać 1/3 kostki masła, wsypać 3 pełne łyżki mąki i wymieszać. Powoli dolewać mleko, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos szybko gęstnieje, trzeba wtedy ponownie dolać mleka i energicznie wymieszać. Czynność należy powtarzać aż do uzyskania konsystencji jogurtu. A następnie wylać sos na wierzch zapiekanki. Przykryć pokrywą i piec do miękkości warzyw, około. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

______________________________________________________________________________

  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring! 

Skomentuj DorotaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 komentarzy

Rower i dziecko

Jak i z czym podróżować, aby dziecko nie narzekało na nudę?