Organizm przyszłej mamy przeżywa w czasie ciąży prawdziwą rewolucję. By bez problemów sobie z nią poradził, a także by rozwijające się maleństwo rosło zdrowe i silne, należy zadbać o dostarczenie mu odpowiednich substancji, które ten rozwój wspomogą. Jedną z kluczowych substancji, o której bez wątpienia słyszała każda ciężarna, jest rzecz jasna kwas foliowy – dziecko potrzebuje go szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży. Foliany, które znajdują się w pożywieniu, okazują się jednak niewystarczające. Jak sobie z tym poradzić i utrzymywać odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie?
W czym jest kwas foliowy?
Kwas foliowy to substancja dość specyficzna. Nasz organizm nie jest w stanie sam go syntetyzować, dlatego też należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Co więcej, możliwości organizmu, jeśli chodzi o magazynowanie kwasu foliowego, są bardzo ograniczone – jeśli pominiemy go w naszym jadłospisie, zapasy zostaną wyczerpane już po 4 miesiącach. Warto więc starać się, by tak się nie stało. Co zatem warto jeść, by nie brakowało nam kwasu foliowego? Jego najlepsze naturalne źródła stanowią:
- zielone warzywa liściaste – sałata, brukselka, szpinak, kapusta włoska
- pełne ziarna zbóż
- rośliny strączkowe – zielony groszek, fasolka
- brokuły
- cykoria
- szparagi
- banany
- sok pomarańczowy
Tu pojawia się jednak pewien problem. Jedną z cech charakterystycznych kwasu foliowego jest fakt, że bardzo łatwo rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury i światła słonecznego – trzeba wiedzieć, że podczas duszenia, gotowania czy pieczenia tracimy nawet 80% tej cennej substancji. Wymienione przed momentem produkty lepiej będzie więc spożywać w postaci nieprzetworzonej. Co więcej, foliany przez rozpadem w pewnym stopniu chroni kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto zatem tak komponować posiłki, by produkty obfitujące w kwas foliowy łączyć z tymi, które są dobrym źródłem witaminy C. Ale to nadal może nie wystarczyć.
Niedobór kwasu foliowego
Z uwagi na opisane przed momentem problemy z przyswajaniem folianów dostarczanych z pożywieniem, dość powszechnym problemem okazuje się niedobór kwasu foliowego. Biorąc pod uwagę, jak ważny jest on dla rozwoju dziecka (odpowiada m.in. za odpowiednie ukształtowanie cewy nerwowej), u przyszłych mam konieczna okazuje się suplementacja kwasu foliowego przez cały okres ciąży. U dzieci, których matki zgodnie z tym zaleceniem przyjmują kwas foliowy w tabletkach, ryzyko wystąpienia wad rozwojowych cewy nerwowej obniża się aż o 72%.
Kwas foliowy – dawkowanie
Dawka rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne to 0,4 mg na dobę przez cały okres ciąży. Trzeba pamiętać o tym, że włączanie jakichkolwiek środków farmakologicznych i suplementów diety w czasie ciąży należy najpierw skonsultować z lekarzem prowadzącym. To on zna swoją pacjentkę najlepiej i pomoże dobrać kwas foliowy w tabletkach najbardziej odpowiadający potrzebom jej organizmu. Dobrym rozwiązaniem dla ciężarnej wydają się preparaty multiwitaminowe – zazwyczaj zawierają one rekomendowane przez towarzystwa ginekologiczne dawki wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka witamin i mikroelementów. Warto porozmawiać na ten temat z lekarzem, który doradzi odpowiedni suplement.
- Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
- Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
- Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
- Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
- Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring!
Mój ginekolog wspomniał o foliku mama i ten właśnie przyjmowałam całą ciążę w dawce 0,4 mg na dobę. Teraz karmię piersią i nadal przyjmuję ten suplement.