Celiakia to choroba genetyczna, dlatego może pojawić się u kilku członków rodziny. By to wykryć, warto wykonać test DNA. Schorzenia nie da się wyleczyć – jedynym sposobem na uniknięcie konsekwencji zdrowotnych jest przejście na dietę bezglutenową. Jeśli w domu minimum jedna osoba jest chora, na dietę dla wsparcia mogą przejść wszyscy, ułatwi to przestrzeganie jej.
Celiakia w rodzinie – prawdopodobieństwo zachorowania
Ze względu na to, że celiakia jest chorobą dziedziczną, istnieje prawdopodobieństwo, że wystąpi u więcej niż jednego członka rodziny. Prawdopodobieństwo pojawienia się tego schorzenia u obojga bliźniąt jednojajowych wynosi aż 75%, natomiast u osób spokrewnionych bezpośrednio jest to ponad 16%. Pokrewieństwo bezpośrednie obejmuje dzieci, rodziców oraz rodzeństwo.
Może się również okazać, że np. wszyscy członkowie rodziny są nosicielami genów odpowiedzialnych za chorobę (HLA DQ2 i/lub HLA DQ8), a tylko jedna osoba choruje. Ma to związek z tym, że sama obecność tych genów nie świadczy wcale o występowaniu aktywnej postaci choroby. Geny te ma bowiem aż 30% społeczeństwa, natomiast choruje ok. 400 tysięcy Polaków.
Obecność genów świadczy o predyspozycji do pojawienia się celiakii w przyszłości. Najczęściej uaktywnia się ona u dzieci, w czasie ciąży, w podeszłym wieku, a także podczas sytuacji stresowych.
Celiakia – badanie DNA powinna przejść cała rodzina
Badanie DNA w kierunku występowania genów odpowiedzialnych za celiakię powinny przejść nie tylko te osoby, u których pojawiają się jej objawy. Należy przebadać od razu całą rodzinę, by mieć pewność co do stanu zdrowia każdego jej członka. Rozpoczęcie diagnostyki od testu DNA umożliwia nie tylko wykrycie predyspozycji genetycznych, ale także – jeśli geny te nie są obecne – skraca liczbę koniecznych badań. Brak genów całkowicie wyklucza celiakię.
Test DNA jest szybki i bezbolesny – próbka pobierana jest z wymazu z policzka. Laboratorium analizuje następnie materiał genetyczny. Badanie może być bezpiecznie i komfortowo wykonane także u małych dzieci.
Celiakia – objawy u dzieci
Dzieci z celiakią najczęściej cierpią na kłopoty z układem pokarmowym: biegunkę, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha czy brak apetytu, które mogą pojawić się już w okresie niemowlęcym. Niedobory związane z chorobą powodują później również niskorosłość, małą masę ciała, niedorozwój szkliwa zębowego, afty w jamie ustnej, anemię, skłonności do depresji, rozdrażnienie i wiele innych konsekwencji. Dzieci z celiakią są niższe od swoich rówieśników, mają powiększone brzuchy i opuszczone pośladki oraz ramiona.
Celiakia – objawy u dorosłych
Celiakia u dorosłych objawia się w sposób nieoczywisty, dlatego często może być mylona z innymi chorobami. Rzadko występują symptomy ze strony układu pokarmowego, częściej pojawiają się objawy nietypowe. U chorych na celiakię może pojawić się m.in. anemia, cukrzyca, marskość wątroby, depresja, ciągłe zmęczenie, bóle głowy i mięśni, niepłodność, poronienia nawykowe. Nieleczona może doprowadzić nie tylko do pogłębienia wymienionych schorzeń, ale także do nowotworów – głównie układu pokarmowego. Osoby chore na celiakię, które nie przestrzegają diety bezglutenowej, zapadają na chłoniaka jelita cienkiego 40 razy częściej niż reszta społeczeństwa.
Dieta bezglutenowa – jedyny lek na celiakię
Celiakii nie można wyleczyć – aby nie dopuścić do rozwoju choroby i naprawić jej skutki należy przejść na dietę bezglutenową. Gluten niszczy bowiem kosmki jelitowe osób chorych, co uniemożliwia odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych i powoduje negatywne konsekwencje zdrowotne. Odbudowa zniszczonej błony śluzowej jelit jest możliwa wyłącznie wtedy, kiedy gluten zostanie wyeliminowany do zera – przez całe życie, bez żadnych przerw. U dzieci proces ten jest szybszy, natomiast u dorosłych trwać może nawet kilka lat.
Celiakia w rodzinie – przejście na dietę bezglutenową
Jeśli na celiakię choruje tylko jeden lub kilku domowników, najlepszym wyjściem będzie wprowadzenie diety bezglutenowej dla wszystkich członków rodziny. Dzięki temu można mieć pewność, że chory nie będzie miał kontaktu nawet z najmniejszą ilością glutenu, która mogłaby być dla niego niebezpieczna. Pozwoli to również oszczędzić czas, ponieważ nie będzie konieczności gotowania kilku wersji posiłków. Obecnie wybór produktów bezglutenowych jest ogromny, dlatego takie gotowanie staje się coraz łatwiejsze. Jest ono również bardzo smaczne.
Co więcej, wspólne przejście na dietę dzieci oraz rodziców to bardzo duże wsparcie psychiczne dla chorego, który nie będzie czuł się w żaden sposób wykluczony. Warto zdawać sobie sprawę, że im wcześniej zostanie wykryta choroba u dziecka i im szybciej przejdzie ono na dietę, tym łatwiej będzie mu przystosować się do nowego sposobu żywienia. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, by żadnemu członkowi rodziny nie zabrakło potrzebnych składników odżywczych.
- Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
- Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
- Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami bliźniaków, wieloraczków, dzieci „rok po roku”? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
- Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
- Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring!
GIPHY App Key not set. Please check settings