Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana:
Składniki:
4-6 średnich ziemniaków
Mały kalafior lub pół dużego – podzielony na różyczki
1 cebula
1/3 kostki masła
Ok. pół szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
Łyżka sosu sojowego
Sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki podgotować w mundurkach. Kalafior wrzucić na wrzącą wodę na 3-5 minut i odcedzić. Cebulkę podsmażyć na małej ilości tłuszczu razem z sosem sojowym. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, przełożyć do naczynia do pieczenia. Na to przelać z patelni cebulkę. Następnie warstwa kalafiora, którą należy lekko posolić i posypać gałką muszkatołową. Sos: W małym garnku rozgrzać 1/3 kostki masła, wsypać 3 pełne łyżki mąki i wymieszać. Powoli dolewać mleko, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Sos szybko gęstnieje, trzeba wtedy ponownie dolać mleka i energicznie wymieszać. Czynność należy powtarzać aż do uzyskania konsystencji jogurtu. A następnie wylać sos na wierzch zapiekanki. Przykryć pokrywą i piec do miękkości warzyw, około. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
______________________________________________________________________________
- Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
- Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
- Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
- Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
- Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring!
bardzo łatwa i smaczna zapiekanka 🙂
Dzięki! Też ją lubimy