w ,

Witaminy dodające energii

Częstą konsekwencją braku witamin w organizmie jest nadmierna senność, nieustanne poczucie zmęczenia, problemy z pamięcią i koncentracją, a także ogólne osłabienie organizmu. W takiej sytuacji warto ratować się witaminą C, która nie tylko dodaje energii, ale również poprawia odporność, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko infekcji. Inne witaminy dodające sił witalnych to tiamina, ryboflawina i niacyna. Sprawdź, jakimi suplementami diety najlepiej uzupełniać braki witaminowe!

Rola witamin w organizmie człowieka

Witaminy to organiczne związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każda z witamin odgrywa ważną rolę, a co za tym idzie – wpływa na wiele różnych procesów, m.in. na metabolizm, regenerację skóry i przemianę komórkową. Co więcej, niedobór witamin może prowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania organizmu, w tym układu pokarmowego, oddechowego i nerwowego. Przykładowo podstawowym skutkiem niedoboru witaminy A jest kurza ślepota, nadmierna suchość rogówki i zaburzenia wzrostu. Witaminy są związkami egzogennymi, co w praktyce oznacza, że ludzki organizm ich nie wytwarza i muszą być one dostarczane z zewnątrz. Najlepszym źródłem witamin jest pożywienie i różnego rodzaju preparaty witaminowe, np. Visolvit, który polecany jest w szczególności w okresie jesienno-zimowym i przy wzmożonym wysiłku zarówno fizycznym, jak i umysłowym.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C – kwas askorbinowy – to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on także przeciwutleniaczem ułatwiającym syntezę i asymilację żelaza, kortykosteroidów i neuroprzekaźników. Witamina C wzmacnia zęby i dziąsła, minimalizuje ryzyko rozwoju próchnicy zębów, a także wzmacnia odporność organizmu. Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 45-90 g. Jej niedobór może skutkować osłabieniem zębów i dziąseł, pękaniem naczyń krwionośnych, spadkiem poziomu odporności, problemami z pamięcią i koncentracją i poczuciem zmęczenia. Z kolei nadmiar witaminy C może skutkować nudnościami i wymiotami, biegunką, a także wysypką skórną. Głównymi źródłami witaminy C są produkty roślinne, w tym zielone warzywa liściaste, pomidory, papryka, cytrusy, truskawki i ziemniaki. Drogocennym źródłem witaminy C jest także wątróbka wieprzowa.

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 to związek chemiczny odgrywający bardzo ważną rolę w procesie oddychania komórkowego. Oprócz tego witamina ta wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Wspomaga także procesy właściwe dla pamięci i koncentracji oraz sprzyja zachowaniu dobrego nastroju. Jej niedobór może skutkować rozwojem choroby beri-beri (na skutek zaniku mieliny w neuronach ruchowych), zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego i pokarmowego. Nie bez znaczenia przy tym jest to, że tiamina znacząco wpływa na funkcjonowanie serca, a jej niedobór może skutkować arytmią, niewydolnością serca i powiększeniem prawej komory serca. Konsekwencją niedoboru witaminy B1 jest brak energii do działania, obniżenie nastroju, a także poczucie zmęczenia. Podstawowe źródła witaminy B1 to: wieprzowina, wątróbka, płatki owsiane, orzechy, a także warzywa liściaste i strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie na tiaminę uzależnione jest od płci i wynosi ok. 1,1 mg – dla kobiet i 1,2 mg – dla mężczyzn.

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2 – ryboflawina – jest organicznym związkiem chemicznym stymulującym wzrost i odporność organizmu. Oprócz tego wpływa ona na proces oddychania komórkowego i metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów. Nie bez znaczenia przy tym jest również to, że witamina B2 odgrywa bardzo ważną rolę w regeneracji naskórka. Niedobór ryboflawiny w organizmie człowieka może skutkować zapaleniem skóry, zajadami (zapaleniem kącików ust), zawrotami głowy, a także nadmierną wrażliwością na światło. Konsekwencją braku ryboflawiny w organizmie jest także nadmierne zmęczenie i brak energii do działania. Podstawowe źródła witaminy B2 to ryby, jajka, nabiał, wątróbka i zielone warzywa liściaste. Dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę wynosi ok. 1,5 mg.

______________________________________________________________________________

  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    test na ojcostwo

    Moje dziecko nie jest do mnie podobne. Jak sprawdzić, czy jestem jego ojcem?

    Jak znalazłam kilka chwil

    Jak znalazłam kilka chwil na moje małe przyjemności?