Witaminy dodające energii

Częstą konsekwencją braku witamin w organizmie jest nadmierna senność, nieustanne poczucie zmęczenia, problemy z pamięcią i koncentracją, a także ogólne osłabienie organizmu. W takiej sytuacji warto ratować się witaminą C, która nie tylko dodaje energii, ale również poprawia odporność, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko infekcji. Inne witaminy dodające sił witalnych to tiamina, ryboflawina i niacyna. Sprawdź, jakimi suplementami diety najlepiej uzupełniać braki witaminowe!

Rola witamin w organizmie człowieka

Witaminy to organiczne związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każda z witamin odgrywa ważną rolę, a co za tym idzie – wpływa na wiele różnych procesów, m.in. na metabolizm, regenerację skóry i przemianę komórkową. Co więcej, niedobór witamin może prowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania organizmu, w tym układu pokarmowego, oddechowego i nerwowego. Przykładowo podstawowym skutkiem niedoboru witaminy A jest kurza ślepota, nadmierna suchość rogówki i zaburzenia wzrostu. Witaminy są związkami egzogennymi, co w praktyce oznacza, że ludzki organizm ich nie wytwarza i muszą być one dostarczane z zewnątrz. Najlepszym źródłem witamin jest pożywienie i różnego rodzaju preparaty witaminowe, np. Visolvit, który polecany jest w szczególności w okresie jesienno-zimowym i przy wzmożonym wysiłku zarówno fizycznym, jak i umysłowym.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C – kwas askorbinowy – to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on także przeciwutleniaczem ułatwiającym syntezę i asymilację żelaza, kortykosteroidów i neuroprzekaźników. Witamina C wzmacnia zęby i dziąsła, minimalizuje ryzyko rozwoju próchnicy zębów, a także wzmacnia odporność organizmu. Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 45-90 g. Jej niedobór może skutkować osłabieniem zębów i dziąseł, pękaniem naczyń krwionośnych, spadkiem poziomu odporności, problemami z pamięcią i koncentracją i poczuciem zmęczenia. Z kolei nadmiar witaminy C może skutkować nudnościami i wymiotami, biegunką, a także wysypką skórną. Głównymi źródłami witaminy C są produkty roślinne, w tym zielone warzywa liściaste, pomidory, papryka, cytrusy, truskawki i ziemniaki. Drogocennym źródłem witaminy C jest także wątróbka wieprzowa.

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 to związek chemiczny odgrywający bardzo ważną rolę w procesie oddychania komórkowego. Oprócz tego witamina ta wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Wspomaga także procesy właściwe dla pamięci i koncentracji oraz sprzyja zachowaniu dobrego nastroju. Jej niedobór może skutkować rozwojem choroby beri-beri (na skutek zaniku mieliny w neuronach ruchowych), zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego i pokarmowego. Nie bez znaczenia przy tym jest to, że tiamina znacząco wpływa na funkcjonowanie serca, a jej niedobór może skutkować arytmią, niewydolnością serca i powiększeniem prawej komory serca. Konsekwencją niedoboru witaminy B1 jest brak energii do działania, obniżenie nastroju, a także poczucie zmęczenia. Podstawowe źródła witaminy B1 to: wieprzowina, wątróbka, płatki owsiane, orzechy, a także warzywa liściaste i strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie na tiaminę uzależnione jest od płci i wynosi ok. 1,1 mg – dla kobiet i 1,2 mg – dla mężczyzn.

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2 – ryboflawina – jest organicznym związkiem chemicznym stymulującym wzrost i odporność organizmu. Oprócz tego wpływa ona na proces oddychania komórkowego i metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów. Nie bez znaczenia przy tym jest również to, że witamina B2 odgrywa bardzo ważną rolę w regeneracji naskórka. Niedobór ryboflawiny w organizmie człowieka może skutkować zapaleniem skóry, zajadami (zapaleniem kącików ust), zawrotami głowy, a także nadmierną wrażliwością na światło. Konsekwencją braku ryboflawiny w organizmie jest także nadmierne zmęczenie i brak energii do działania. Podstawowe źródła witaminy B2 to ryby, jajka, nabiał, wątróbka i zielone warzywa liściaste. Dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę wynosi ok. 1,5 mg.

______________________________________________________________________________

  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring! 
Podziel się:

Kiedyś miłośniczka podróży i przygód podwyższających adrenalinę. Obecnie uskutecznia głównie podróże pojazdem trójkołowym do klubu malucha i z powrotem, a adrenalinę ma wiecznie podwyższoną poczynaniami wszędobylskich, bliźniaczych potomków. Kocha swoją rodzinę, przyjaciół, dobry film i jeszcze lepszą książkę, fotografię, Kraków, kawę z pianką, jazdę na motorze i bycie mamą.

Skomentuj