w ,

Czekoladowa obsesja. Kilka zasad dobrego brownie

Idealne brownie to ciasto, które każdemu może zawrócić w głowie. Nawet jeśli wolisz inne desery, daj się porwać temu niezwykłemu smakowi i doskonałej konsystencji. Jednak pamiętaj, że brownie musi być zrobione naprawdę dobrze. Oto kilka zasad, które Ci w tym pomogą.

Tylko czekolada!

Jeśli brownie ma rzeczywiście świetnie smakować, musi być mocno czekoladowe. To ciasto, które bazuje na tym wyrazistym, słodko-gorzkim smaku. Nie zastąpisz go żadną ilością kakao. Dlaczego? Ponieważ rozpuszczona czekolada ma zupełnie inną konsystencję od suchej przyprawy, jaką jest kakao. Dodając do brownie czekoladę (i to w dużych ilościach), masz pewność, że ciasto będzie bardzo wilgotne, a także miękkie w środku. O ile oczywiście dobrze je upieczesz. W brownie nie może zabraknąć również tłuszczu. Najczęściej jest to masło, jednak weganie mogą zastąpić je olejem kokosowym (czekoladę zaś wegańskim zastępnikiem). Wszystko właśnie po to, by ciasto stało się jak najbardziej miękkie i wilgotne. Tłuszcz ma jeszcze jedno zadanie – jest nośnikiem smaku. To właśnie dzięki temu połączeniu czekolady i tłuszczu, brownie jest tak wyraziście kakaowe.

Odpowiednie pieczenie

Brownie wygląda jak zakalec. Niektórym wydaje się, że to ciasto niedoskonałe, które potrzebuje tylko dopieczenia, by stało się idealne. To nieprawda. Po dopieczeniu brownie nie będzie różnić się niczym od zwykłego ciasta czekoladowego. Będzie kakaowe, wyraziste i pyszne, ale nie nazwiemy go perfekcyjnym brownie. Wilgotne wnętrze jest tym, co tak bardzo przyciąga czekoladoholików do tego deseru. Skorzystaj z przepisu i trzymaj się czasu, który jest w nim podany. Brownie zwykle piecze się około 20 minut. Maksymalnie pół godziny, jeśli jest większe. Temperatura także powinna być dość niska – to zwykle 160-170 stopni.

Idealne brownie nie jest tak łatwe do uzyskania, jak może się wydawać. Miękkie w środku i pękające na zewnątrz, rozpływające się w ustach i wilgotne. Jednak jeśli kochasz to ciasto, tak samo, jak my – próbuj! W końcu nauczysz się piec najlepsze brownie na świecie.

____________________________________________________________________________________________multirodzice.pl facebook

    • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
    • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
    • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
    • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
    • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Najlepsze zabawki dla naszych pociech – ranking

    Dlaczego warto karmić piersią? Karmienie piersią – korzyści dla dziecka i dla mamy