Proste placuszki z bananami

Moje dzieci uwielbiają banany. Są jednak dni i tygodnie, kiedy nie zjedzą żadnego owocu – np. podczas choroby i po przebytej infekcji. Pancake’i bananowe uratowały nas niejednokrotnie, kiedy dziewczynki nie miały ochoty na nic, a trzeba było im coś „wcisnąć”. Kaloryczne banany okazały się idealne. Znowu banalnie, może bez polotu, ale smacznie i szybko.

„Bananowe co nieco”

Składniki

  • Szklanka mąki jaglanej
  • Niecała szklanka mleka
  • 2, 3 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Mąkę jaglaną, mleko, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj – łyżką albo mikserem. Banany zgnieć widelcem i dodaj do reszty składników. Potem dolej łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Całość wymieszaj raz jeszcze na jednolitą masę.

Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

p.s. My dodajemy jeszcze do masy odrobinę cynamonu lub przyprawy korzennej – zapach i aromat są niesamowite 🙂

 

________________________________________________________________________________

  • Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł – udostępnij go dalej!
  • Na fan page’u na facebooku dzieje się dużo więcej i z dużą dawką humoru. Wpadnij do nas!
  • Chcesz porozmawiać z innymi rodzicami? Zapraszamy do zamkniętej grupy na facebooku!
  • Jeśli chcesz podzielić się swoją historią, opinią, doświadczeniem na łamach portalu, napisz do nas: kontakt@multirodzice.pl
  • Będzie nam miło, jeśli dasz znać znajomym o multiRodzicach. Sharing is caring!
Podziel się:

Z zamiłowania dziennikarka, z powołania nauczycielka języka polskiego. Autorka powieści młodzieżowej: „Księżyc nad Świtezią”. Prywatnie: wielbicielka kuchni tajskiej, dalekich podróży i Denzela Washingtona. Od niedawna, niezbyt rozgarnięta, mama bliźniaczek i - co tu dużo mówić - szczęściara. Bezkompromisowa i szczera do bólu. W życiu kieruje się zasadą: co Cię nie zabije, to Cię wzmocni (co przy posiadaniu bliźniąt wydaje się być wyjątkowo trafne).

Skomentuj